Question: Problems With Picard And Gatk Tools
0
gravatar for garzetti
4.1 years ago by
garzetti100
Germany
garzetti100 wrote:
Dear all, I have been trying to analyze some recently acquired WGS reads (re-sequencing with MiSeq) but I am having problems with both Picard and GATK tools and I don't know where the problem is. My fastq reads are already in the sanger/illumina 1.9 format, as recognized by the FastQC tool. I have modified the attributes of the read files from fastq to fastqsanger and successfully performed a BWA mapping against my reference sequence. I have then filtered the resulting SAM file with "NGS: SAM Tools, Filter SAM" to have only paired-mapped reads and reordered the file with "NGS: Picard, Reorder SAM/BAM", allowing the option Truncate sequence names after first whitespace. Since my reads are highly duplicated (from the FastQC output), I have run the "NGS: Picard, Mark Duplicate reads" tool, obtaining the removal of only 2 duplicated reads. I went on adding a Read Group with "NGS: Picard, Add or Replace Groups" and starting the SNP calling with GATK using the tool Realigner Target Creator. And here I have obtained an empty file and I have started thinking something is wrong. So, I have tried to perform the mapping again (as suggested by the GATK wiki when someone got an empty file like me), running the same steps on different sample reads, but I have always the same strange results from the De-duplication step and the Realigner tool. I think there is something wrong during the BWA mapping step, or even in my fastq reads, but I cannot understand what it is. Any idea? And what is the read quality format accepted by Galaxy tools? I know it's the PHRED+33, but how does it look like? Example 1: ??A????BDDDEDDDDGGGGGGGHHHF##77AEFHIIHIHIIIH##77ACFFHHHIHIIHH#5AEFHHHH HHF#55AFHEAEDHHHHHHFFCFHHH#######64#66=+@DDEGGGGDEDEEBEECCECEEGGEGGGGG GGGEEGGA5C0 or Example 2: !!"!!!!#%%%&%%%%((((((()))'!!!!"&')**)*)***)!!!!"$'')))*)**))!!"&')))) ))'!!!"')&"&%))))))''$')))!!!!!!!!!!!!!!!%%&((((%&%&&#&&$$&$&&((&((((( (((&&(("!$! I did BWA mapping with both types and it worked, but maybe the problems lies somewhere here. I hope someone can help me! Thank you!!!! Debora
bwa alignment • 1.5k views
ADD COMMENTlink written 4.1 years ago by garzetti100
Please log in to add an answer.

Help
Access

Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy.
Powered by Biostar version 16.09
Traffic: 106 users visited in the last hour