Question: BWA error [bwa_aln] 17bp reads: max_diff = 2
2
gravatar for eurioste
6 months ago by
eurioste40
eurioste40 wrote:

I wish to align single end fastq sample using "Map with BWA" tool. The reads were trimmed several times with "Trim Galore" to remove specific adaptor sequences. The reads are 20-50 bp long. I'm using default parameters, except for the read group setting.

But the run quickly fails at start giving the following error:

Fatal error: Exit code 1 () 
[bwa_aln] 17bp reads: max_diff = 2
[bwa_aln] 38bp reads: max_diff = 3 
[bwa_aln] 64bp reads: max_diff = 4 
[bwa_aln] 93bp reads: max_diff = 5 
[bwa_aln] 124bp reads: max_diff = 6 
[bwa_aln] 157bp reads: max_diff = 7 
[bwa_aln] 190b

Why is this happening?

alignment bwa software error • 174 views
ADD COMMENTlink modified 6 months ago by Jennifer Hillman Jackson25k • written 6 months ago by eurioste40
2
gravatar for Jennifer Hillman Jackson
6 months ago by
United States
Jennifer Hillman Jackson25k wrote:

Hello,

I took a closer look at your job/error server-side and it looks like a transient cluster error. Please try a rerun now to see if that resolves the problem. If the rerun fails, please send in a bug report, this is how: https://galaxyproject.org/issues/#usage-problem-reporting

We are looking into if there is more going on. If so, we will get back to you. But you can try a rerun now and don't need to wait.

Thanks, Jen, Galaxy team

ADD COMMENTlink written 6 months ago by Jennifer Hillman Jackson25k

Update: The problem seems to be related to the hg19canon indexes for this specific tool, possibly on only one cluster.

Test reruns using hg19canon also failed for me. Using just hg19 worked ok as well as for hg19female. Perhaps one of those would be acceptable? If you choose hg19, you can always filter the resulting BAM dataset later to remove non-canonical hits (temporary workaround, we will fix what is going wrong, just don't know exactly what or when that will be yet).

Thanks!

ADD REPLYlink written 6 months ago by Jennifer Hillman Jackson25k

Hello, I'm having a similar problem again, even while using the work around suggested, which was working until now:

Fatal error: Exit code 134 () 
[bwa_aln] 17bp reads: max_diff = 2 
[bwa_aln] 38bp reads: max_diff = 3 
[bwa_aln] 64bp reads: max_diff = 4 
[bwa_aln] 93bp reads: max_diff = 5 
[bwa_aln] 124bp reads: max_diff = 6 
[bwa_aln] 157bp reads: max_diff = 7 
[bwa_aln] 19
ADD REPLYlink modified 5 months ago • written 5 months ago by eurioste40
Please log in to add an answer.

Help
Access

Use of this site constitutes acceptance of our User Agreement and Privacy Policy.
Powered by Biostar version 16.09
Traffic: 125 users visited in the last hour